מן המפורסמות שקבלת היתר בניה מותנה בהמצאת מקומות חניה בהתאם לסוג הבניה המבוקשת ולהיקפי הבניה המבוקשים והקיימים. המצאת פתרונות החניה מהווה תנאי בסיסי לעמידה בתנאי היתר הבניה וקבלתו.
המצאת פתרון החניה יעשה בהתאם לתקן הארצי אם לא צוין אחרת בתכנית מפורטת (תב"ע-תכנית בנין עיר) החלה על החלקה בה מבוקשת הבניה.
עבור הקמת מבנים שיעודם לתעשיה ומלאכה ידרש מקום חניה אחד לכל 100 מ"ר שטח עיקרי מתוכנן כמבוקש בהיתר. (לא יובאו במנין מספר מקומות החניה שטחי שרות הכלולים בבקשה כגון: שטחי אחסנה, מדרגות ומבואות, מעברים, מרתפים, מרחבים מוגנים וכו'.).עבור בקשה להקמת מבני משרדים או מסחר או משולבים ידרש פתרון חניה אחד לכל 30 מ"ר שטח עיקרי.
עבור מבני מגורים משותפים ידרשו פתרונות חניה כמספר יחידות הדיור (הדירות) ובהתאמה לגודלן.
לדוגמא: עבור דירות קטנות בשטח של כ-70-80 מ"ר ידרש מקום חניה אחד לכל דירה. עבור דירות ששטחן גדול מאד ידרשו 2 מקומות חניה. לדירות בינוניות בשטחן ידרשו מקומות חניה ביחס של 1.4 חניה לכל דירה או 1.7 חניה לכל דירה בהתאמה לגודלן.
עבור הקמת מבנים צמודי קרקע פרטיים ידרשו 1-2 מקומות בהתאמה לגודלם.
הדרישה להמצאת פתרונות חניה חלה גם למקרים בה מבוקשת בניה חדשה והן לבניית תוספות. למקרה של בקשה לתוספות, יוחשבו מספר החניות המבוקשות בהתאם לשטח התוספת המבוקשת ובהתאם ליעודה.
גם במקרים בהם מתבקש שימוש חורג, כגון: שינוי יעוד הבנין שבהיתר מבנין תעשיה למשרדים, תידרש תוספת מקומות חניה בהתאם לשטחי הבניה הקיימים מיחס של מקום חניה אחד לכל 100 מ"ר שטח עיקרי ליחס של מקום חניה אחד לכל 30 מ"ר שביעוד המבוקש החדש.
למרות האמור לעיל, ככל שעל החלקה בה מבוקשת הבניה חלה תכנית בנין עיר הקובעת בהוראותיה המצאת פתרונות חניה במספר גדול יותר מהנזכר, יומצאו מקומות אלו במספר ובמיקום שמכתיבה התכנית. בנוסף לאמור לעיל, במבנים בהם מתקיימת פעילות ספיציפית כגון: מסעדות, בנקים, מלונות, תאטראות, אצטדיונים, אולמות ארועים וכו'. מספר החניות יקבע על פי מספר המשתתפים ובגודלו של המבנה בהתאם לתקני החניה הארציים.
בהעדר האפשרות להמצאת מקומות חניה כנזכר לעיל בגלל גודלה הקטן של החלקה ו/או תכסית הבנין הקיימת, בסמכות הרשות המקומית להמיר מספר מקומות החניה החסרים בתשלום לקרן חניה המכונה גם כופר חניה. גובה התשלום יקבע על ידי שמאי המקרקעין של הועדה המקומית ביחס למיקומה של החלקה בעיר. סמכות זו ניתנת אך ורק ובסמיכות לחלקה בה מבוקשת הבניה, קיים חניון ציבורי שהוכשר על ידי הרשות המקומית וזאת במרחק הליכה סביר של כ-250-300 מ'.
כמו כן, קיימת סמכות כאשר מתוכנן מגרש חניה כנ"ל כאשר התשלום יופקד בקרן שיועדה על ידי הרשות למטרה זו. במידה והרשות לא מימשה הקמתו של מגרש החניה הציבורי בפרק זמן של 10 שנים, אזי יוחזר התשלום למבקשי ההיתר בתוספת רבית והצמדה מיום התשלום.
תיכנון מיקום החניות יכול להעשות במפלס הכניסה לבנין שבמפלס הכביש או במרתפי חניה תת-קרקעיים או במשולב. בחלק מהמקרים, מיקום החניות מוכתב על ידי התכנית המפורטת החלה על החלקה. היציאות והכניסות לחניות מהחלקה, מספרן, מיקומן ודרכי הגישה אליהן יעשה בכפוף לאישור של יועץ התנועה והחניה של הרשות המקומית להבטחת עמידה בהוראות הבטיחות, ועמידה בתקני החניה בדבר רוחב דרכי גישה, גודל תאי החניה ומסועי הגישה והתמרון.
בהעדר יועץ כנ"ל, יעשה הפתרון באישור מהנדס תנועה וחניה של מבקש הבקשה.
בחלק מהרשויות המקומיות יותרו פתרונות חניה באמצעות מכפילי חניה ו/או מתקני חניה תת-קרקעיים רובוטיים ואחרים.
בהקמת מבנים שיעודם למגורים משותפים, משרדים, מסחר, תעשיה ומוסדיים, יתוכננו מספר חניות עבור בעלי צרכים מיוחדים (נכים) כמתבקש מחוק הנגישות.
בבנינים שיעודם למסחר ומלאכה יתוכננו מספר מקומות חניה עבור חניה תפעולית של משאיות לאפשר פריקה וטעינה וזאת בהתאמה להיקפי הבניה המבוקשים והקיימים.
כל הנזכר לעיל בדבר חובת המצאת מקומות חניה כתנאי לקבלת היתרי בניה תקף גם בבקשות לקבלת היתרים למימוש תמ"א 38 (תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה).
ממי מקבלים טופס 4?
טופס 4 ניתן ע"י הרשות המקומית – היח' לפיקוח על הבניה שבאגף ההנדסה העירוני לאחר שהקבלן עמד במילוי כל תנאי החוזה ושהיקפי הבניה תואמים להיתר הבניה. כמו-כן, לאחר שהומצאו אישורי כיבוי אש, פיקוד העורף, מעבדה מוסמכת על טיב הבטונים, איטומים וכו' והצהרות האדריכל עורך הבקשה והמהנדס/מתכנן שלד הבנין.
טופס 4 מאפשר חיבור הבנין למערכות על מנת להפכו לשמיש אין בטופס 4 כדי אישור לאכלסו. יש להוציא תעודת גמר ע"י הרשות כנ"ל עם סיום כל העבודות.
האם קבלן אשר שילם כופר חניות עבור חניות שלא נמצאות באותה החלקה יכול להצמיד את אותן חניות לדירות אשר בכוונתו למכור? ובמידה ולא ניתן להצמידן האם הדבר יהווה בעיה במכירת הדירות ללא הצמדה של חניה בטאבו?
שלום רב
לא ניתן להצמיד חניות הנמצאות בחלקה אחת לדירות הנמצאות בחלקה שניה
יש לייצר "דירה" בחלקת החניות שהיא לדוגמא חלל קטן תחת גרם המדרגות ו/או מחסן קטן וכו'… ואליה להצמיד החניות
ובמקרה זה לרשום בטאבו את "הדירה" עם החניות המוצמדות
יש להביא בחשבון שבעת מכירה הרי שמדובר ב-2 עסקאות האחת מכירת הדירה האמיתית והשניה מכירת "הדירה" עם החניות הצמודות
במקרה זה יחול תשלום מס שבח על אחת העסקאות ורצוי להיוועץ עם יועץ בתחום לאופן ביצוע המכירה
יתכן כפתרון לנ"ל יהיה לרשום בשלב ראשון את 2 הנכסים ע"ש 2 בעלים שונים ובשלב שני למכור 2 הנכסים לקונה אחד.
החלקה האחרת הינה חלקה ציבורית כך שלא אפשרי להצמידה לדירות, אז האם יש מניעה כלשהי מצד הקבלן… למכור דירת מגורים בפרוייקט ללא הצמדת חניה לדירה הנמכרת? אציין כי כבר ניתן טופס 4 והפרוייקט הסתיים מזה כמה שנים..
שלום רב,
הואיל ומדובר בחלקה ציבורית לא ניתן יהיה בשום שלב לנכס חניות הממוקמות במגרש זה לדירות הפרטיות הממוקמות בחלקה השניה הפרטית. הואיל והבנין נבנה עפ"י היתר בניה שהונפק ע"י הרשות המקומית שבסיומה אף נתקבל טופס 4 לאיכלוס הרי שאין מניעה למכירת דירות בבנין ללא חניות. קיימים מקרים בהם הרשות המקומית מוותרת בשלב הבקשה להיתר על חלק ממקומות החניה הנדרשים מאילוצים אוביקטיביים כגון: גודל המגרש, תכסית הבנין על גביו, שינויי מפלסים וכו'… ופוטרת את המצאתם בתשלום לקרן/כופר חניה. במקרה זה, על הרשות להמציא מקומות חניה במרחב הציבורי בסמוך לחלקת המגורים במספר החניות שלא הומצאו בבקשה להיתר אך יעודן עבור כלל הציבור בחינם ו/או בתשלום ובכל מקרה ללא האפשרות להצמידן לדירות עליהן שולם לקרן חניה. סביר להניח שזה המצב שנעשה במקרה שלכם.
בברכה,
איציק אטינגר,
אדריכל ומגשר