בנית בנין חדש צמוד קרקע – חלק רביעי

בחירת חומרי גמר

עם תחילת ביצוע העבודות באתר, על הבעלים, בסיועו של האדריכל, לבחור ולהחליט על חומרי הגמר:

  • סוג הריצוף-גרניט פורצלן, אבן, קרמיקה וכו'. גודלי האריחים וגוונם.
  • בחירת הכלים הסניטריים והברזים.
  • בחירת פרופילי האלומינים לחלונות ולדלתות, עיצובם, גוונם, סוג הזיגוג   וכו'.
  • בחירת משקפי עץ ודלתות פנימיות.
  • בחירת סוג וגוון רעפי הגג.

יש להביא בחשבון שמרבים הפריטים אינם נמצאים במלאי והם מיובאים, כך שיש להזמינם מבעוד מועד על מנת שיוכלו להיות מסופקים לאתר בעיתוי הנדרש.

ביצוע העבודות באתר

עם בחירתו של הקבלן המבצע וחתימה על חוזה ההתקשרות עימו, מתחיל שלב ביצוע העבודות באתר. תחילתו של ההליך בגידור המגרש בהתאם להנחיות הרשות המקומית למניעת כניסת "מבקרים" שאינם קשורים להליך הבניה מהסיבה הבטיחותית. יש לפנות לתאגיד המים המקומי לקבלת קו אספקת מים עם מונה למשך הבניה. קיימת האפשרות לפנות לחברת החשמל לקבלת אספקת חשמל זמני למשך הביצוע. קבלת החשמל כרוכה בתשלום ובהכנה מתאימה שתעשה על ידי חשמלאי מוסמך בהתאם לדרישות חברת חשמל. יש לוודא שבכל מהלך הביצוע יהיה סט תכניות עבודה עדכני הן לצורך ביצוע העבודות והן לצורך עריכת ביקורת במסגרת הפיקוח.

בשלב הראשון תסומן תנוחת הבנין במגרש. סימון זה כולל את היקף הבניה ביחס לגבולות המגרש, מיקום יסודות הבנין וסימון גובה מפלס הכניסה לבנין. מתווה זה ייערך על ידי הקבלן ויאושר על ידי מודד מוסמך. סוג הביסוס המבוצע נקבע בהתאם לקידוחי נסיון הנערכים במגרש על מנת להבהיר למתכנן שלד הבנין את סוג הקרקע לשכבותיה. בהתאם לממצאים, מוחלט סוג הביסוס. נהוג לערוך לפחות 2 קידוחי נסיון בקצות המגרש הנגדיים בקוטר של 10 ס"מ ולעומק מינימלי של 7 מטר. במהלך הקידוח נלקחים מדגמים מסוגי הקרקע המתגלים במהלך הקידוח תוך ציון עומקו של כל דוגמית. בקרקע חולית נהוג לבסס את הבנין בשיטת פלטות, דהיינו ביצוע משטחי בטון שבמרכזם ממוקמים העמודים. גודלי פלטות אילו מחושבים בהתאם לעומסים המופעלים על המשטח, שמועברים לקרקע. לפיכך קיים שוני בגודלי הפלטות בהתאם לנזכר. ככל שהעומס גדול יותר, יגדל שטח פלטת הבטון. בקרקע המכונה "כבדה-שחורה", שאינה מחלחלת או שתופחת בהיותה רטובה, יהיה הביסוס בכלונסאות. מדובר ביציקת גלילי בטון בקוטר ועומק משתנה בהתאם לעומסים המופעלים על הכלונס. ככל שהעומס יהיה גדול יותר, קוטר הכלונס ועומקו יוגדל בהתאמה. על כל ראש כלונס ממוקם העמוד שמעל. עקרון ביסוס זה מתבסס על שטח החיכוך של היקף כל כלונס במגעו עם הקרקע העוטפת אותו. יישום הפלטות נעשה באופן ידני בהתאם לגודל ולעומק הנדרש. ביצוע זה כלול במכלול עבודות הקבלן. ביצוע הכלונסאות נעשה בשלב ראשון באמצעות מכונת קידוח המבצעת את הקידוחים לעומק ובקוטר הנדרש אליהם מורדים מוטות הברזל ומתבצעת יציקת הבטון. עבודת הקודח אינה כלולה במכלול עבודות הקבלן ותשולם בנפרד על ידי הבעלים, אלא אם צוין וסוכם אחרת מראש בכתב הכמויות.

עם אישור מתווה הבנין יחל הקבלן בביצוע שלד הבנין הכולל את מכלול היציקות והבניה. שלב זה ילווה על ידי המהנדס בכדי לבדוק ולאשר יציקתם של אלמנטים קונסטרוקטיביים טרם יציקתם, כמתחייב בחוק. כמו כן, במהלך היציקות, יוזמן נציג מעבדה מוסמכת ללקיחת מדגמים לבדיקת מעבדה באשר לטיב הבטון וחוזקו. חובת עריכת בדיקות אלו מחויבות בחוק ויוצגו לרשות המקומית בעת סיום הבניה.

מומלץ לזמן גם את האדריכל טרם יציקת התקרות לוודא גודלן, הכוונת פתחי מעבר לצנרות ולאלמנטים אחרים. יציקת התקרות תעשה לאחר השלמת בנית קירות המעטפת למניעת סדיקה במפגש התקרה והקירות. ראוי לציין שבכל אלמנט קונסטרוקטיבי של עמוד או תקרה, שבו מתוכנן מעברי צנרות, יש לקבען על ידי בעלי המקצוע טרם ביצוע היציקה, על מנת למנוע סיתות עתידי הפוגע ביציבות הבנין. הצנרות בהן מדובר הינן: צנרות מי גשם לניקוז גגות, צנרות חשמל/תקשורת, צנרות אינסטלציה להולכת מים וניקוז, צנרות/תעלות מיזוג אויר וכו'. למקרה של גגות רעפים, תסתיימנה עבודות השלד בביצוען על ידי הגגן.

במידה וקיימים אלמנטים תת קרקעיים כגון מרתף או חלקי בנין שמתחת למפלס הקרקע, יש לבצע איטום למניעת חדירת מים באמצעות יריעות ביטומניות שיודבקו בחימום באמצעות חומר מקשר. על גבי האיטום יונחו לוחות פוליאוריטן (קל-קר) להגנה טרם החזרת העפר לכיסוי.

בסיום ביצוע השלד יוחל בביצוע הנחת צנרות לנקודות החשמל/תקשורת, למוצאי נקודות המים החמים והקרים ופרישת צנרות ניקוז להולכה לקווי הביב החיצוניים. יש לוודא שכיסוי כל הצנרות שבקירות ושעל גבי הבטון יכוסו בבטון ולא בטיט. מומלץ שכל קווי המים והביוב יונחו במקומות נגישים, כדי לאפשר תיקוני כשלים עתידיים בקלות ובעלות יחסית קטנה. מסיבה זו רצוי להשתמש בצרת אספקת מים מסוג "SP" או שוות ערך בשיטת מרכזיה. מדובר במרכזית פיצול לחלוקת מים חמים וקרים לכל מוצא בנפרד בצינור ישיר ורציף עם שליטה בברז. שיטה זו, בהיותה מיושמת בצינורות רציפים ללא חיבורים להתפצלויות, מונעת דליפות במקומות ללא גישה, הצטברות של אבנית בצנרת המים החמים בשל סוג הצנרת והבטחת אחריות ארוכת טווח של היצרן למקרה של ביצוע על ידי בעל מקצוע מורשה. לשיטה זו יתרון נוסף המאפשר נטרול חלקי מקומי לצורך תיקון פריט אחד מבלי שנדרש לנתק את המים בכל הבנין.

מומלץ שהבעלים עם האדריכל יערכו סימון פיסי בבנין של מכלול נקודות החשמל/תקשורת, אזעקה, אינסטלציה טרם ביצוען, וסימון למיקום מרכזיות חלוקת המים, לוחות חשמל משניים ולוח החשמל הראשי. במקביל, יסופקו ויותקנו משקופי הדלתות והחלונות. עדיף להתקין בשלב זה "משקופים עיוורים" דהיינו משקופים המגדירים את גודלי הפתחים במדויק. על משקופים אלה מבוצעות כל עבודות הבנין המלוכלכות: טיח, ריצוף, פנלים וצבע. בבא העת, בסיום עבודות אלו, יכוסו משקופים אלו במשקופים הסופיים ויהפכו לסמויים ומכאן גם שמם. בכך תובטח שלמות המשקופים הסופיים. במקרה של שימוש במשקופים עיוורים, יש להרחיב את גודל הפתחים בהתאמה לעובי פרופילי המשקופים העיוורים.

סיום עבודות החשמל/תקשורת, אינסטלציה וקביעת המשקופים יאפשר את ביצוע הטיח הפנימי. טרם תחילת יישום הטיח יש לסתום בבטון את כל הסדקים והחורים, להציב פרופילי מתכת מגולבנים לפינות ליצירת קווים אנכיים ואופקיים ישרים ולהקשחתם נגד פגיעות ולהניח תחבושת רווית בטון במפגשי בטון ובניה למניעת סדיקה עתידית. טיח הפנים כולל 2 שכבות: שכבה ראשונה המכונה שחורה-מיישרת הבאה לכסות את חלקי הבניה ולפלסם ושכבה עליונה להחלקה. הטיח שעל גבי הקירות לא יושלם בתחתית הקירות עד לסיום הריצוף וקביעת השיפולים (הפנלים). בבתים עם גגות שטוחים יש לבצע את איטום הגג על ידי ביצוע משטחים משופעים לכיוון המרזבים עליהם יושמו היריעות הביטומניות. יש להקפיד על שוליים מופשלות על גבי תחתית קירות מעקות הגג, עיבוד סביב מוצאי המרזבים וכל צנרת החודרת את הגג למניעת חדירת מי גשם. שיפועי הגג יכולים להיעשות על ידי "בטקל" שהינו סוג בטון מוקצף בעל כושר בידוד טרמי. בטון זה, מובא לאתר מוכן במרקם דייסתי באמצעות מערבל ומיושם במתכונת של יציקה. ניתן לבצע השיפועים, ביישום עצמי באתר, על ידי תערובת מלט וחול יבשים שתפוזר בשיפועים הנדרשים ושתורטב בסיום להתקשות. בבנינים עם גגות רעפים יש לסגור את חלל הגג מתוך הבנין באמצעות לוחות גבס. חלל הגג הינו אוגר חום. על כן, נדרש בידוד טרמי שייקבע בחלל הגג בצמוד לרעפים או בהנחה על גבי לוחות הגבס. בשוק קיימים מגוון רחב של מבודדים טרמיים המיוצרים בגלילים הנפרסים באתר. במקביל, ניתן לבצע את הטיח החיצוני. גם תחילתו של הליך זה יכלול את הכנת הקירות על ידי חיתוך כל קצוות הברזלים ושיקועם בקיר, פרוק חלקי עץ שנותרו מתבניות היציקה ומילוי בבטון של כל החורים והסדקים. כמו כן, יש לקבוע את אדני החלונות ולבטן את כל הפריטים האחרים כגון תושבות לסורגים, תושבות לקורות פרגולה, שערים, הצבת פרופילי מתכת מגולבנת בפינות האנכיות והאופקיות  ועוד. הטיח החיצוני כולל יישום ב- 3 שכבות: שכבת טיח צמנט במריחה או בהתזה למניעת חדירת מי גשם, שכבה שחורה מיישרת בדוגמת הטיח הפנימי לפילוס המשטחים ושכבה עליונה דקורטיבית לגימור. בשוק קיימים טייחים עליונים אקריליים במגוון רב של גוונים וטקסטורות בעלי כושר גמישות המסוגלים לגשר על פני סדיקות קטנות. ביצוע השכבה העליונה הדקורטיבית יעשה בכל חזית  ברצף אחד על מנת למנוע  שינויי גוונים וחיבורים במקומות ההפסקות ולכך יש להתארגן בהתאם לענין כמות החומר הזמין ולכח האדם. הכנת טיח הצמנט תעשה במקום. את הטיח השחור ניתן לקבל לאתר כשהוא מוכן במתכונת של בטון מוכן. השכבה העליונה מגיעה בדרך כלל בפחים. בחלקים האמורים להיות מחופים באריחי קרמיקה או אבן, יש לערוך את ההכנות המתאימות לשיטות הקיבוע בהתאם להנחיות היצרן/הספק.

בסיום עבודות הטיח מגיע שלב הריצוף. טרם התחלת הריצוף יש לוודא את שלמות הצנרות שנפרסו קודם לכן עבור הולכת קווי חשמל/תקשורת ואינסטלציה.

תחילת ההליך בפיזור חול מילוי או תערובת של אגרגט דק שישמשו כבסיס לריצוף ולאפשר פילוסו. יש להחליט עם האדריכל על מקום התחלת האריחים השלמים, צורת יישום הריצוף בקווים ישרים וממשיכים במקביל לקירות, בדרוג או באלכסון, מיקום דוגמא בריצוף ככל שקיימת, מיקום סוגי הריצוף השונים וגודלם, יישום ריצוף זול כתשתית לקביעת רצפת עץ (פרקט) ועוד. לאחר סיום הריצוף יקבעו השיפולים (הפנלים). בסיום קביעתם, ישלימו הטייחים את יישום הטיח שמעל לפנלים. במקרים של מרפסות חיצוניות עליונות, בטרם חיפוי המרצפות, יש לבצע איטום ביריעות ביטומניות על גבי משטח משופע לכיוון המרזב, שיוכן מראש, לניקוז מי גשם החודרים את אריחי הריצוף. בשלב זה, ניתן להביא את הנגרים להורדת מידות ביצוע סופיות לייצור ארונות המטבח, ארונות חדרי רחצה, ארונות קיר וכל פריט מתוכנן אחר. המשכו של ההליך בחיפוי האריחים שעל גבי קירות חדרי הרחצה והשרותים. גם במקרה זה, יש להנחות את המבצעים לאופן החיפוי, מיקום שילוב אלמנטים דקורטיביים וכו. ככל שמתוכננים פרטי ריהוט בחללים אלו כארונות ומשטחים לשילוב כיורים, רצוי לקבעם במקום טרם התחלת החיפוי.

מומלץ שבכל שלב ייעשה פינוי פסולת הבנין לאתר מורשה על מנת למנוע נזקים לעבודות גמורות. בסיום ביצוע הריצוף במפלסי הבנין השונים, ניתן להרכיב את המדרגות הואיל והפרשי גובה המפלסים סופי. כמו כן, זה הזמן לביצועם של אלמנטים דקורטיביים מתוכננים עשויי לוחות גבס כגון נישות, מדפים, הנמכות לכיסוי מתקני מיזוג אויר ומהלכי תעלות מיזוג אויר, הנמכות אחרות לשיקוע גופי חשמל וכו'. במקביל, תבוצענה כל יתרת עבודות החוץ והפיתוח הכוללות: ביצוע קווי אספקת מים, קווי ביוב ותאי ביוב וחיבורם למערכת הביוב העירונית, שבילי גישה, משטחי ישיבה, משטחי חניה, בריכת שחיה, תאורת גן, מערכות השקיה, נטיעות, גינון, גדרות ושערים ככל שלא בוצעו במהלך ביצוע השלד וכו'.

אנו עומדים לקראת סיום העבודות וזה הזמן להתחיל בביצוע עבודות הצבע. הכנת התקרות והקירות יכלול את ניקויים מאבק ועיבודם, פילוסם והחלקתם בשפכטל. בשוק מגוון רחב של סוגי צבעים, טקסטורות וגוונים. אופן היישום יעשה בהתאם להוראות היצרן לגבי שכבת הבסיס המקשרת, אופן היישום ומספר השכבות. טרם ביצועה של השכבה העליונה הסופית, יורכבו משקופי החלונות והדלתות, חיווט מערכת החשמל והתקשורת והתקנת אביזרי החשמל החיצוניים, התקנת הכלים הסניטריים והברזים, דוד השמש, צלחת לקליטת שידורי לווין וחיווט נקודות הטלויזיה למערכת זו או לכבלים, התקנת מערכת אזעקה ועוד. בכך יובטח שהשכבה העליונה האחרונה תכסה את כל הלכלוך העלול להיגרם בעטיין של עבודות אילו.

איכלוסו של כל בנין חדש מותנה בקבלת אישור הרשות המקומית הקרוי "טופס 4" המתיר התחברות למערכות חשמל מים ותקשורת, ובכך להפכו ראוי למגורים.

רצוי להתחיל את הטיפול בקבלת טופס 4 לקראת השלמת העבודות ולא להמתין לסיומן הואיל ואינו ניתן במקום. לשם קבלתו, על הבעלים להמציא טפסים ותצהירים החתומים על ידי האדריכל והמהנדס המאשרים התאמת הביצוע להיתר הבניה, תוצאות מבדקי המעבדה המוסמכת לטיב הבטונים, לעמידות הבלוקים בתקן, יישום הולכת צנרות אספקת מים ניקוז וביוב, תקינות איטום הממ"ד וטיב הטיח שבו, אישור על פינוי פסולת בנין לאתר שפיכה מורשה ועוד. כמו כן, ייערך

ביקור של מפקח הרשות לוודא התאמת הביצוע להיתר, נקיון סביבת הבנין, תקינות המדרכות הגובלות ועוד. עמידה בתנאים תוביל לקבלת הטופס.

טופס 4 מאפשר פניה לחברת החשמל לחיבור הבנין לרשת החשמל. טרם חיבור זה, תערוך חברת חשמל ביקורת למתקן החשמל. ככל שתוצאותיה יוכתרו בהצלחה, יחובר מונה חשמל לבנין והוא יחובר לרשת החשמל. במקביל, יש לפנות לתאגיד המים המקומי להפיכת מונה המים למונה לצריכה רגילה. עם השלמת כל העבודות, ניתן לפנות לרשות המקומית לקבלת תעודת גמר. גם קבלת תעודה זו כרוכה בהליך בירוקרטי כמקובל במחוזותינו.

עם סיום העבודות, יערך מהלך הקרוי "מסירת הבנין". זוהי ביקורת סופית הנערכת על ידי האדריכל לוודא מילוי כל תנאי החוזה, סיום כל העבודות וטיבן. ככל שמתגלות עבודות הדורשות השלמה או תיקון, ייקבע לוח זמנים להשלמתם ותיערך ביקורת נוספת לוודא את השלמתן. הקבלן יהיה אחראי לטיב עבודותיו במסגרת אחריותו כמתחייב מהסכם ההתקשרות שלו עם הבעלים.

עם הנפקת טופס 4/תעודת גמר תערך מדידת הבנין על ידי אגף הבניה לצורך עריכת חשבון חיוב דמי ארנונה שוטפים.

בסיום הבניה ניתן ואף מומלץ על הכנת תשריט ועריכת תקנון לרישום הבנין בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) כבנין בודד או כבית משותף למקרה ועל החלקה ממוקמים מספר בנינים. בכך תם ונשלם הליך הקמתו של הבנין.

<< חזור אל "בנית בנין חדש צמוד קרקע – חלק שלישי"

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *