כשמם כן הם – המדובר בבקשות שהן בסטיה מהוראות התכנית המפורטת החלה על החלקה בה מבוקש השימוש או לסטיה מהיתר הבניה הקיים. יחד עם זאת, בסמכות הועדה המקומית לאשרן בכפוף לשיקול דעת בתוקף הנסיבות שבעת הדיון בבקשות אלו לתקופה קצובה או לצמיתות.
בקשות לשימוש חורג נחלקים לשניים:
- שימוש חורג מתכנית
- שימוש חורג מהיתר
בקשה להיתר לשימוש חורג מתכנית כולל את אותן הבקשות בהן מתבקש שימוש בסטיה מהוראות תכנית בנין עיר (התב"ע-תכנית המפורטת) החלה על החלקה ולא על בנין. כידוע, על כל חלקה חלה תב"ע שעל פי הוראותיה נגזרות זכויות הבניה המאפשרות הקמת בנין/ים הכוללות את: שטחי הבניה לסוגיהם, מספר הקומות, מרווח קווי הבנין ועוד. בין שאר הוראתיה, קובעת התב"ע את יעוד השטח והשימושים המותרים בחלקה כגון: אזור מגורים לסוגיו, משרדים, מסחר או משולב, תעשיה ומלאכה.
בקשה להיתר לשימוש חורג מתכנית מתיחסת לבקשה לשינוי השימוש/יעוד שעל פי הוראות התב"ע. ולדוגמא- בחלקה שיעודה להקמת בנין ביעוד משולב של מסחר ומשרדים מתבקשת בקשה להקמת בית משרדים ביעוד משרדי בלבד ועל כן נדרש הליך לשימוש חורג להתיר הפיכת שטחי המסחר לשטחי משרדים. בקשה זו יכולה תתבקש לפרק זמן קצוב בלבד כפי שהועדה המקומית תמצא לנכון כל עוד לא שונתה התב"ע.
להבדיל מבקשה להיתר לשימוש חורג מתכנית, בקשה להיתר לשימוש חורג מהיתר חלה על בנין קיים. הבקשה מתיחסת להתיר שימושים הסוטים מהשימושים שהותרו שבהתאם להיתר/י הבניה. במקרה זה השימוש יתבקש אך ורק בבנין חוקי אשר נבנה כחוק על פי היתר/י בניה.לדוגמא:- בבנין קיים אשר הוקם בהיתר בניה ביעוד של תעשיה ומלאכה מבוקש שינוי ליעוד משרדי או בבנין קיים שהוקם כבית מגורים פרטי בהיתר, מבוקש הפעלת גן ילדים.
הפעם, כמו בבקשה הקודמת, הבקשה חייבת להיות קצובה בזמן לתקופה מוגדרת. יחד עם זאת במקרים בהם התב"ע מאפשרת גם את השימוש החורג המבוקש הרי שהשימוש החורג מההיתר יכול להתבקש לצמיתות הואיל והיעוד המבוקש תואם להוראות התכנית הראשית. מקרים אלו קיימים כאשר במקור היתה חלות של תב"ע מסויימת אשר הגדירה שימושים מסויימים על פיהם נבנה הבנין הקיים כאשר במהלך השנים שונתה התב"ע והרחיבה ו/או שינתה את היעודים/שימושים.
הבקשה לשימוש חורג יכולה להתבקש על מלוא השטחים או בחלקים מוגדרים מצומצמים.
בקשה להיתר לשימוש חורג טעונה בהיתר בניה כחוק ושכך תוגש למשרדי הועדה המקומית ככל בקשה רגילה אחרת כשהיא ערוכה כחוק וחתומה על ידי כל הגורמים: מבקש הבקשה, בעלי הזכות בנכס, עורך הבקשה ומתכנן שלד הבנין. ככל שהבקשה לא תחתם על ידי כל הבעלים, חובת הועדה המקומית ליידעם במשלוח דואר רשום על הגשת התכנית ולאפשר להם ההתיחסות בתוך 30 יום מיום קבלת ההודעה. ההתנגדויות תועברנה בכתב למשרדי הועדה המקומית.
הואיל ומדובר בבקשה להיתר שבסטיה מתכנית הרי שהליך זה יעשה בדרך של הקלה בכפוף לעריכת פרסום. חוק התכנון והבניה מחייב במקרים אלו בחשיפת הבקשה לציבור על מנת לאפשר התיחסותם לבקשה לשם הגשת התנגדויות ככל שתהיינה. הפרסום יערך ב-3 עיתונים כשהאחד מהם הינו מקומון, מסירת הודעות ידניות לבעלי הזכות בנכס בו מתבקשת הבקשה ולבעלי נכסים גובלים ותליית הודעות על גבי הנכס ובקרבתו. בעלי זכות בנכס ובנכסים גובלים הרואים עצמם נפגעים מהגשת הבקשה, יכולים להגיש התנגדותם בכתב למשרדי הועדה המקומית בתוך 14 יום מיום קבלת ההודעה.
כל טענות ונימוקי המתנגדים יהיו על בסיס תכנוני: פגיעה באיכות החיים, מטרדי רעש תנועה וחניה ועוד שבסמכות הועדה המקומית לדון ולהכריע. לועדה המקומית אין את הסמכות לדון ולהכריע בנימוקים וטענות במישור הקנייני כגון ירידה בערך הנכס של המתנגד שמטבען להבחן בפני המפקחת על הבתים המשותפים שבלשכת מרשם המקרקעין (הטאבו) או בפני כל ערכאה שיפוטית אחרת.
בדרך כלל, נוהגות הועדות המקומיות, ביושבן כועדות משנה, לזמן את המתנגדים והמבקשים לדיון בבקשה להשמעת טענותיהם.
לאחר שמיעת דברי המתנגדים, המשיבים והמלצות הצוות המקצועי תחליט ועדת המשנה על קבלת ההתנגדויות במלואן ודחיית הבקשה, קבלת ההתנגדויות בחלקן תוך עריכת תיקון בתכנית הבקשה בהתאם או לאשר הבקשה במלואה תוך דחיית ההתנגדויות.
החלטת הועדה תשלח לצדדים בתוך מספר ימים בתום הדיון.
למתנגדים ולמבקשים הזכות להגשת ערר על החלטת הועדה המקומית לועדת הערר המחוזית ככל שימצאו לנכון וזאת בתוך 30 יום מיום קבלת החלטת הועדה המקומית.
עם קבלת הודעה מועדת הערר על קליטתו של הערר, יוקפאו הליכי הרישוי בועדה המקומית עד לקבלת החלטת המחוזית.
לדיון בועדת הערר יוזמנו הצדדים לרבות נציג הועדה המקומית.
בתום הדיון, תועבר לצדדים החלטה כתובה אשר תחייב את הצדדים: להשאיר את החלטת הועדה המקומית, לשנותה בהתאם לטענות הצדדים או לבטלה.
ראוי לציין, שבקשה להיתר לשימוש חורג מחוייבת בתשלום היטל השבחה ככל שהשימוש המבוקש משביח את הנכס. גובה היטל ההשבחה יקבע על ידי שמאי הועדה המקומית.
יש להביא בחשבון, שבמקרים מסוימים הבקשה לשימוש חורג תחייב בהמצאת פתרונות חניה נוספים מעבר לקיימים לאור אופי הפעילות המבוקשת, המצאת פתרון למיגון-ממ"ד ואישור כיבוי אש כתנאי להנפקת היתר הבניה.
במקרים בהם הותר השימוש החורג לתקופה קצובה הרי שמועד השימוש יסתיים בתום תקופה זו. ניתן להגיש בקשה להארכת מועד זה לקראת סיומו במתכונת שצויינה לעיל.