זכויות תמ"א 38 והחלופות המוצעות על ידה

חיזוק המבנים שאינם עומדים בתקן 413, נגד רעידות אדמה, אינו מחייב בשלב זה.

יחד עם זאת, לממשלת ישראל ולמוסדות התכנון ענין ציבורי רב בחיזוקם ועל כן, מציעה תמ"א 38 מספר תמריצים על מנת לעודד את היישום.

תנאי יסודי ליהנות מתמריצים אלו מותנה בחיזוק הבנין נגד רעידות אדמה.

להלן זכויות התמ"א והחלופות האפשריות למימוש:

הערות כלליות לביצוע החלופות הנ"ל:

  1. לצורך האפשרות לביצוע ההרחבות מאפשרת התמ"א, בהוראותיה, הקטנת קווי הבנין: ל- 2 מ' לחזית הרחוב ולצדדים ו- 3 מ' לחזית האחורית. הקמת ממדי"ם ופירי מעליות יכולים אף להגיע עד לגבולות המגרש בהתאם לתקנות חוק התכנון והבניה אך בדרך של הקלה בכפוף לעריכת פרסום.
  2. למקרה של תמהיל ניצול יתרת זכויות בניה שעל פי התב"ע במועד מימוש התמ"א, יקוזזו שטחים אלו משטחי הבניה של התמ"א.
  3. שטחי הבניה המותרים עפ"י התמ"א מוגדרים בהיקפם ובמיקומם בקומות הבנין. תמ"א 38 אינה מתיחסת לצפיפות מספר יחידות הדיור החדשות ולפיכך, אין מגבלה למספרן ובתנאי להמצאת ממ"ד וחניה.
  4. זכויות התמ"א אינן מוגדרות באחוזי הבניה משטח החלקה כפי שמקובל במרבית תכניות בנין עיר. הזכויות מוגדרות בהיקפי הבניה ובמספר הקומות בלבד. לפיכך, ביישום חלופת "פינוי-בינוי" יש להגדיר בתחילה את גודל הקומה הטיפוסית שבהתאם לזכויות תכנית בנין העיר החלה על החלקה. על שטח זה ניתן להוסיף את 25 המ"ר המיועדים להרחבת כל אחת מיחידות הדיור הקומתיות כפי שמתירה התמ"א. בכך יתקבל היקף הקומה הטיפוסית עליה ותחתה ניתן לממש את יתרת זכויות התמ"א.
  5. בהוראות תמ"א 38 נדרש להמציא פתרונות חניה בתחום החלקה ליחידות הדיור החדשות בלבד. בהעדר האפשרות האוביקטיבית להמציאן, ניתן להמירן בתשלום לקרן חניה. בתוקף נסיבות ראויות ובהתאם לחוות דעתו של מהנדס העיר, ניתן לוותר עליהן לחלוטין.
  6. הוראות התמ"א קובעות חובת פרסום הבקשה במתכונת של הקלה לפי סעיף 149 לחוק. פרסום זה מאפשר הגשת התנגדויות שכנים גובלים ואחרים ואף נותן להם הזכות להגשת ערר בועדת הערר המחוזית.
  7. שטחי התמ"א נהנים מהנחה בשיעור של 50% מגובה אגרות הבניה והנחה בשיעור של 90% מחיוב היטל ההשבחה. חל פטור מלא ממס שבח על שטחי התמ"א בלבד.
  8. האפשרות לתוספת מרפסות על פי תקנות חוק התכנון והבניה ניתנות להקמה בשטח של 12 מ"ר לכל יחידת דיור בסטיה מקווי הבנין שלחזית הרחוב ולאחור בשיעור של עד 40% מקווי הבנין הסטטוטוריים. הקמת מרפסות בחזיתות הצדדיות תהיה במסגרת קווי הבנין הסטטוטוריים ועם אפשרות להקלה מרבית של עד 10%. הקמתן תעשה בדרך של הקלה בכפוף לעריכת פרסום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *